In ons voorstel wordt de Bovensluis van Mechelen heringericht tot Peddelhub. De sluiting van de Binnendijle is voorzien aan de splitsing met de Afleidingsdijle. Een nieuwe dijk zou voor fietsers en wandelaars een belangrijke schakel tussen beide oevers kunnen vormen.
De oude sluis is sinds de jaren ‘70 niet meer in gebruik. Om de stad te beschermen tegen overstromingen werd het afgesloten met een betonnen dam
… maar met de komst van de nieuwe dijk verliest de dam zijn functie en mag de sluis terug geopend worden. Het versterkt de samenhang tussen natuur en stad.
Wat vroeger een bedrijvige plek was, ligt er al jaren verlaten en rommelig bij.
Een houten steiger vergemakkelijkt het instappen, in de zon maar beschut tegen de wind. De drie stuwbogen worden geopend en zijn doorvaarbaar. We behouden de identiteit van de plek.
De aanlegplaats ligt aan de voet van het Klimkaffee en Perron M. Passerende kajakkers kunnen zich verfrissen en iets eten: een ideale pitstop.
Leveren en ophalen van boten gebeurd via de Nekkerspoel. Aan het Douaneplein is er voldoende parking
Een gedeeld gebruik van de sluis voor klimmers en peddelaars versterkt de community. Het robuuste uiterlijk van de sluis blijft behouden.
Met de komst van de nieuwe dijk mag deze fysieke barrière definitief weg …
… en is er terug een vrije doorgang zoals vroeger. De sluis wordt opnieuw als ‘poort van de stad’ ervaren en zo redden we dit stukje historisch erfgoed.
De aanlegsteiger heeft ingebouwde lockers. Er komt ook een bewaarplaats voor kajaks.
Dit is een getijdensluis en heeft een zijdelingse stuw.
Een plek om rond te hangen en naar klimmers of voorbijvarende kajakkers te kijken, een stedelijke agora.
Door zijn ligging tussen de spoorweg en de Afleidingsdijle, is de sluis gevrijwaard van bebouwing en heeft zijn authentieke karakter kunnen behouden. Beschermd in de grond als een bunker heeft het twee oorlogen overleefd.
Klimmen zonder beveiliging, is pure vrijheid. Dat kan boven het water onder de oude brugbogen.
Dit open bufferbekken ….
…. wordt een nieuw stadspark waar Mechelaars al wandelend en fietsend elkaar bij het water kunnen ontmoeten.
Al 50 jaar een rommelig residu aan de rand van de stad…
…wordt een plek met betekenis en die deel uitmaakt van een grotere groenstructuur: Natuurpark Dijle.
De stuw hangt als een glazen balk boven de Dijle en tekent de skyline af: Een knap staaltje EXPO architectuur. Zuinige led’s en videoprojecties van binnenuit kunnen zorgen voor een levendige dynamiek. Zo krijgt hij de uitstraling die het verdient en wordt het een baken, een nieuw gezicht van de site.
De Peddelhub is de ideale vertrekpunt om de historische binnenstad te verkennen. Vanaf het water is dat een heel andere beleving. Mechelen krijgt er een nieuwe recreatie-as bij.